Gezochten & gevonden

Inspeelconcert orgel Sint-Martinuskerk

Binvignat-orgel

Inspeelconcert op 12 september 2015 door de Nederlandse organist Remy Syrier met sopraan Amaryllis Dieltiens op het gerestaureerde en gereconstrueerde Binvignat-orgel.

In 1825 kregen de gerenommeerde orgelbouwers, vader en zoon Binvignat uit Maastricht, de opdracht een orgel te bouwen voor de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Lummen.

In 1841 werd het orgel verhuisd naar de Sint-Martinuskerk in Tielt. Sinds 1981 is het orgel een beschermd monument.

De restauratiewerken werden uitgevoerd door de orgelbouwer Pels-D'Hondt uit Herselt. De werken eindigden in februari 2015. Bij deze restauratie was het de bedoeling de nieuwe orgelstructuur te verzoenen met alle historische gegevens. Het orgel in de Sint-Martinuskerk is het enige gekende Binvignat-orgel in Vlaams-Brabant. Het kistpedaal dateert nog uit 1825 en is, voor zover bekend, het enige nog bewaarde pedaalklavier van de familie Binvignat.

Dit prachtige instrument wordt officieel ingespeeld door de Nederlandse organist Remy Syrier samen met Amaryllis Dieltiens (sopraan). Het restauratieproces en het verhaal achter het orgel zullen op die avond ook worden toegelicht. Remy Syrier is een autoriteit op het vlak van de Binvignat-orgels.

Bestel tijdig je ticket via gemeenschapscentrum De Maere.

Datum van het bericht: vrijdag 04 september 2015
Recent gezocht & gevonden

Wens je mee te werken... ?

Heb je zelf nog oude prentkaarten, of schatten op zolder waarmee je iets wil doen? Of heb je nog een leuk verhaal? Of kan je iets meer vertellen over reeds geposte items op deze erfgoedbank ? Schrijf je dan in als medewerker van deze erfgoedbank. werk mee